Tilbake
Skriv ut

Svelvikspillet "Den Gode Hensigt"

Svelvikspillet "Den Gode "Hensigt" spilles i Kirkeparken uke 35. 6.trinn skal på  generalprøven den 28.august kl 20.00 og en orientering m/Christin Grilstad Prøis på formiddagen.

Hver klasse må ha med 2 lærere på forestillingen. Hvis noe er uklart, ring  Tale Henriksen på 41201276mob.

Lærerveiledning

Svelvikspillet "Den Gode Hensigt"

Svelviks historie er mangfoldig, spennende og overveldende. Forfatter Christin Grilstad Prøis har lest Svelviks historie på kryss og tvers, men hadde problemer med å beslutte hva som skulle med. Hun endte med å legge handlingen til 1811, dvs. å starte med begynnelsen på seilskutetida.

Handlingen og rammen for spillet er fremveksten av seilskutebyen Svelvigen. Årstallet er 1811.

Napoleonskrigen herjer og ca 100 soldater er stasjonert i lille Svelvigen for å bevokte kanonene på Tømmeråsøen (Batteriøya). Det er harde tider og knapt en skjeppe korn å få kjøpt.

Engelske skip blokkerer kysten og hindrer handel, men man kan få innvilget sikkerhetsbrev eller man kan sette skutene i smuglerfart for å hente korn fra Danmark, en farefull ferd der man risikerte å få englenderne etter seg.

Livet til sjøs kunne gitt mange historier i seg selv, men hvordan var det for de som ventet hjemme? For kjerringene som med håndmakt trakk skutene opp strømmen? For losene og tollerne og deres familier? Hvordan var bryggelivet og småbylivet i Svelvik med vertshus og liv og røre?

I spillet møter vi Svelviks første grunder, skipper Toft, hans datter Anna som er kjær i skomakersvennen Lars, vi møter overtollbetjent Mathiesen og hans giftesyke husholderske jomfru Barbara, og mange flere.

Spillet er fri diktning, men satt i en historisk ramme så riktig at det ”kunne ha skjedd”.

Forestillingen er i to akter, det er 16 sanger og ca 70 roller som skal fylles. Noen roller er store og omfattende, andre har få replikker. Det er roller for både barn, ungdom og voksne.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Svelvik kommune
  • I samarbeid med: Den Gode Hensigt v/ Christin Grillstad Prøis

Om kunstner / utøver / gruppe

For mer informasjon om Svelvikspillet og foreningen se:

http://www.dengodehensigt.no